Blog

Espresso idealne – jakie powinno być?

espresso

Każdy kawosz doskonale wie, jak bardzo może różnić się między sobą aromat kawy przygotowanej z tych samych ziaren w zależności od sposobu ich parzenia. Głębia smaku prawdziwego espresso zależy bowiem od kilku istotnych czynników. Jakich? Dowiesz się tego, czytając poniższy artykuł.

Na co zwrócić uwagę przy parzeniu espresso?

Do przygotowania idealnego espresso należy zastosować odpowiednią mieszankę ziaren z przewagą arabiki. Warto również pamiętać o mieleniu kawy bezpośrednio przed jej parzeniem, w przeciwnym razie aromat utleni się. Aby wydobyć z niego jak najwięcej głębi, ziarna na espresso powinny być drobno zmielone, a odcień kawy średnio ciemnobrązowy. Istotne jest także prawidłowe zachowanie proporcji – na 1 filiżankę włoskiego espresso powinno przypadać 7 gramów kawy. W tym celu warto skorzystać z profesjonalnej wagi elektronicznej. Nie bez znaczenia jest także odpowiednie ciśnienie – w przypadku parzenia espresso powinno wynosić 9 barów. Aby nie spalić kawy, nie należy parzyć jej dłużej niż przez 30 sekund. Warto też użyć miękkiej, filtrowanej wody o temperaturze w granicach 90-95˚C.

Czy wybór ekspresu do kawy ma znaczenie?

Tak! W końcu nie bez powodu kawa z kawiarni smakuje lepiej niż ta parzona w domu. Im bardziej zaawansowany ekspres, tym lepsze walory smakowe kawy. Szukając profesjonalnego ekspresu do kawy w Krakowie, chętnie pomogę w doborze odpowiedniego. Sprzęt ten jest bowiem podstawą w przyrządzaniu idealnego espresso. Tylko w wysokiej jakości ekspresie ciśnieniowym można uzyskać prawidłową temperaturę wody, właściwie ciśnienie i idealnie ubić zmieloną kawę w kolbie. Profesjonalna maszyna zapewni najbardziej optymalną ekstrakcję, wydobywając aromatyczny smak napoju, a jakościowy młynek doskonale zmieli ziarna pod idealne espresso.