Blog

Jak szybko i efektywnie spienić mleko do kawy?

spieniacz mleka

Smaczna kawa o poranku czy inne porze dnia to dla wielu osób obowiązkowy rytuał, który poprawia nastrój i czyni dzień lepszym. Jednak tylko najlepiej przygotowana kawa pozwala na uzyskanie największej satysfakcji i zadowolenia z jej aromatów.

Po co spieniać mleko do kawy?

Tzw. mała czarna, to świetny początek dnia, a dla wielu osób obowiązkowa pozycja w porannym menu. Najlepsza powstaje jedynie z odpowiednich jakościowo ziaren. Ważny jest także sposób jej przygotowania. Wielu ludzi preferuje jednak dodawanie do niej mleka. W ten sposób uzyskuje się łagodniejszy aromat oraz interesujące połączenie. Warto jednak pamiętać, że powstanie takich odmian jak cappuccino czy latte wymaga umiejętnego spienienia mleka, którego można się nauczyć, uczęszczając na kursy baristyczne. Kraków ma to szczęście, że realizuje je Wojciech Szymański, barista z pasją i doświadczeniem. W ten prosty sposób można nabyć umiejętności, których nam potrzeba, aby zrobić dla siebie idealną kawę w warunkach domowych, bez konieczności odwiedzania kawiarni. Dzięki temu można również bardzo pozytywnie zaskoczyć swoich gości. W jaki sposób można szybko i efektywnie spienić mleko?

Sposoby na spienianie mleka

Podstawę stanowią umiejętności, których nabędziemy w czasie kursów, a później pozostaje już jedynie codzienna praktyka, prowadząca do mistrzostwa. Pienienie mleka odbywa się na dwa sposoby. Pierwszy bazuje na mechanicznym zbijaniu piany. W tym celu wykorzystuje się tzw. spieniacze do mleka, czyli coś na wzór miksera, jednak znacznie mniejsze i wyposażone w inną końcówkę. W ten sposób powstaje pożądana pianka. Drugi sposób polega na wykorzystaniu ciśnienia i temperatury. Wiele nowoczesnych ekspresów do kawy ma wbudowany ten element. Sztuczka polega na zastosowaniu gorącej pary, która powstałą w trakcie zaparzania kawy, którą wdmuchuje się w mleko. W ten sposób dochodzi do powstania piany, poprzez napowietrzenie ciśnieniowo napoju. Przygotowaną piankę dodaje się do kawy i można pić!