Blog

Kryteria wyboru profesjonalnego ekspresu do kawy

ekspress do kawy

Odpowiednio dobrany ekspres jest pierwszym krokiem do parzenia idealnej kawy. Dzięki profesjonalnemu sprzętowi możliwe jest zrobienie tego napoju w każdych warunkach. Kluczowe jest jedynie wybranie urządzenia dopasowanego do swoich potrzeb. Zupełnie inny sprzęt będzie potrzebny w biurze, inny w małej kawiarni, a jeszcze inny w wielkiej restauracji. 

Kiedy wybrać automatyczny, a kiedy ręcznie ustawiany ekspres do kawy?

Najważniejszym kryterium wyboru ekspresu do kawy jest to, gdzie urządzenie ma trafić.
W przypadku biur, w których profesjonalny ekspres do kawy potrzebny jest po to, aby pracownicy mogli sami robić sobie kawę, potrzebny jest automatyczny ekspres. Takie sprzęty szybko serwują różnorodne rodzaje kaw. Ich obsługa jest łatwa i intuicyjna.
Przeciwieństwem automatycznego ekspresu są urządzenia przeznaczone dla baristów. W nich zależnie od typu możliwa jest zmiana każdego parametru, np. temperatury wody i pary, ciśnienia czy wagi poszczególnych składników.

Jeśli nie jesteś pewien, na jaki model się zdecydować, pomogę dobrać profesjonalny ekspres do kawy w Krakowie i okolicach. 

Na co zwrócić uwagę wybierając ekspres do kawy?

Wybierając ekspres, istotne jest policzenie, jak wiele kaw dziennie będzie parzyć. W zależności od rodzaju urządzenia, możliwe jest robienie od jednej do kilku kaw naraz. W przypadku ekspresów trzygrupowych jest to sześć kaw jednocześnie, co daje możliwość wykonania aż 60 kaw w godzinę.
Ważne również, aby ekspres był wygodny dla osoby, która z niego korzysta. Jest to szczególnie ważne w kawiarniach, w których barista robi bardzo dużą ilość kaw.
Warto również zwrócić uwagę na to, jak wygląda ekspres. Producenci urządzeń proponują różne ciekawe wzory, które można dostosować zarówno do nowoczesnych, jak i tradycyjnych wnętrz.