Blog

Najpopularniejsze rodzaje kaw

parzenie kawy

Włochy to kolebka kawowej kultury, nic więc dziwnego, że nazwy większości kaw serwowanych w kawiarniach na całym świecie są pochodzenia włoskiego. O ile większość z nas wie, co to jest espresso, nie zawsze potrafimy odgadnąć, co kryje się pod obco brzmiącymi nazwami, jak ristretto czy Americano Czytaj dalej, aby stać się prawdziwym kawowym ekspertem.

6 najbardziej znanych rodzajów kawy

Wśród kawowych napojów prym z pewnością wiedzie espresso, które w języku włoskim oznacza „wyrazisty”. Jest to bardzo trafne określenie kawy o mocnym smaku parzonej z rozmaitych gatunków świeżo zmielonych ziaren kawowych. Idealne espresso ma ściśle określoną temperaturę i ciśnienie parzenia. Zarówno ten rodzaj kawy, jaki inne rodzaje popularnych napojów kawowych najczęściej parzone są w profesjonalnych ekspresach do kawy.

Espresso z reguły podaje się w filiżance o pojemności 30 ml. Rozpoznać je można  po gęstej orzechowej piance, tzw. crema. Mocniejszym wariantem espresso jest ristretto, które przygotowujemy z połowy ilości wody używanej przy espresso. Kawa ta ma bardzo intensywny smak i aromat, przez co polecana jest miłośnikom mocnych doznań smakowych. Słabszym wariantem espresso jest popularne Americano, które zawiera większą ilość wody niż samo espresso, i z tego względu jest mniej wyraziste w smaku. Zwykle serwuje się je w kubku o pojemności 150 ml.

Innym typem kaw są te, których istotnym składnikiem jest mleko. Zaliczamy do nich m.in.: cappuccino, cafe latte i latte macchiato. Głównymi składnikami cappuccino są espresso i spienione mleko, a jego wierzch dekoruje się kakao lub czekoladą. W odróżnieniu od cappuccino, caffe latte to napój zawierający podwójne espresso i piankę mleczną, która stanowi bardziej dekorację kawy niż jej główny składnik. Latte macchiato z kolei to kawa, którego głównym składnikiem jest mleko, a specjalny sposób je nalewania sprawia, że tworzy się wyraźny podział na 3 warstwy: gorące mleko na dole, kawę espresso pośrodku i spienione mleko na samej górze.